banner_atelier_oorsieraden_smal

JOS JONKERGOUW SIERADEN … meer dan 50 jaar! Vanaf 1971 sieraden van Jos Jonkergouw … een prachtige tijd. Toch komt er een moment om te stoppen en dat is nu, de laatste exposities komen er aan! In maart en mei/juni 2023, zie hiervoor de AGENDA

JOS JONKERGOUW EDELSMID – Dat de eerste Jonkergouw al in 1832 zijn meesterteken had, zal vast niet de enige reden geweest zijn dat ook Jos in 1968 met smeden begon. Toch heeft de familietraditie van smeden én juweliers Jos’ keuze voor goud en zilver vast beïnvloed. Iets opbouwen fascineerde hem. Constructies bedenken in goud en zilver, een sieraad zó ontwerpen dat het in balans is, een mooie vorm heeft, draagbaar is, maar ook nog lang zal blijven verrassen…

Begin jaren zeventig waren het de geometrische vormen, vaak gemonteerd uit plaat, een techniek die als een rode draad door zijn werk zou blijven lopen. De opgebouwde vierkante en driehoekige ringen; de hangers, die aan rubber gedragen werden. Of de vierkante draadsieraden: oorbellen, ringen en armbanden van zilver, soms ingelegd met rood- of geelgoud.

In goud ontwierp hij de smalle plaatringen met briljant en met de ‘bovenstukjes’, die in vorm en kleur gecombineerd kunnen worden tot één brede, beweeglijke ring. Ook de trouwring ontkwam niet aan meerdere kleuren goud.

Het werk werd ronder. De vormen zachter, met meer humor en soms zelfs al met een stevige kronkel. Liefs grotere ringen, geen series maar unica, geen tekening vooraf, de verrassing van het proces werd belangrijker. Foto’s van zijn werk zijn er de eerste twintig jaar nauwelijks gemaakt, na elk ontwerp kwam misschien wel iets beters…. Eind jaren negentig kwamen de ‘gaten’. Groot en strak, daarna de golvende vormen met de veel kleinere gaten die de spons werd genoemd. Handig als werknaam, net zoals de kreukels en proppen die volgden.

‘Waar haal je je inspiratie vandaan?’ is een vraag die vaak aan Jos wordt gesteld. Zijn antwoord is simpel: De ideeën zijn er onbewust al. Ze moeten alleen nog boven komen drijven’.

JOS JONKERGOUW

JosJonkergouw

2014 – 2023 Jos Jonkergouw Atelier – RETORT ATELIERS, Amsterdam

2005 – 2014 Jos Jonkergouw Atelier – Wilhelminastraat, Wijk bij Duurstede

1971 – 2005 Edelsmid / Juwelier – Heiligeweg, Amsterdam

1968 – 1971 Atelier – Lange Leidsedwarsstraat, Amsterdam

1961 – 1965 Goud / Zilversmeden – Vakschool, Schoonhoven

JOS JONKERGOUW

mail*josjonkergouw.nl | +31 (0)6 54213040


@